$Лисогірська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1$ - $Лисогірська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1$ 
Лисогірська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Неділя, 04.12.2016, 15:16
Вітаю Вас Гість | RSS
За довідками звертатися за телефоном +38 (05161) 6-32-16, або надсилайте листи на e-mail: lysogirska2016@ukr.net Вітаємо переможців районних змагань з тенісу в Чаусово 1
Меню сайту

Категорії розділу
Шкільні новини [409]
Фотоальбоми [0]

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Час

Раціональне харчування


 

10 продуктів, від яких розумнішають діти

 

 

Якщо діти погано вчаться в школі, то проблема може полягати не в їх інтелектуальних здібностях, а в недостатньому або неправильному харчуванні для дитячого мозку.

Мозок зростаючої людини — це досить голодний орган, який поглинає величезну кількість поживних речовин з їжі, що потрапляє в організм (більше, ніж будь-який інший орган).

Тому, дуже важливо давати дітям правильну їжу для їх нормального розвитку. Ось десять видів продуктів, що сприятливо впливають на роботу головного мозку, які варто включити в дитячу дієту:

1. Лосось. Жирна морська риба містить корисну для мозкової функції жирну кислоту омега-3, вживання якої покращує когнітивну функцію мозку. Дитині можна давати з собою бутерброд із смаженим або тушкованим лососем і овочами (нарізаним огірком, помідором або листям салату).

2. Яйця. Жовтки містять холін, елемент що поліпшує пам‘ять. Школяреві можна на обід дати смажене яйце або омлет між двома шматочками хліба з цілісного зерна.

3. Арахісове масло. Арахіс — джерело вітаміну Е, антиоксиданту, що захищає нервові мембрани в мозку. Несолоний арахіс можна додавати в будь-які салати, а арахісове масло дуже смачне зі свіжим хлібом.

4. Цільне зерно. Людський мозок для нормального функціонування вимагає певної кількості глюкози. Цілісне зерно містить і глюкозу і клітковину (регулюючу скільки глюкози надходить у кров), а також вітаміни групи Б, що живлять нервову систему. Купуйте для себе і своїх дітей вироби з невибіленої цільної муки або печіть хліб самі.

5. Вівсянка. Овес — це кращий сніданок для дитини, тому що містить вітамін Е, Б, цинку. Ці елементи і вітаміни допоможуть вашим дітям повністю реалізувати свій інтелектуальний потенціал. Овес можна класти разом з борошном у пироги, оладки, сирники або просто обсмажувати разом з горіхами на сухій сковороді та подавати з несолодким йогуртом або молоком. Якщо ви робите овочеві і фруктові соки вранці, покладіть трохи сирої вівсянки в сік.

6. Ягоди. Полуниця, чорниця, вишня, малина, ожина та ін. містять антиоксиданти, що запобігають раковим захворюванням. Дослідження показали, що зокрема полуниця та чорниця покращують пам’ять, а насіння в малині, полуниці, ожині і суниці багаті омегою-3. Свіжі ягоди можна додавати в салат, овочеві страви, мюслі або їсти просто так.

7. Бобові. Дуже корисна квасоля, горох, нут (баранячий горох) і сочевиця, завдяки вмісту протеїну і так званих складних вуглеводів (які трохи підвищують рівень цукру в крові) і клітковини, плюс вітаміни і мінерали. Бобові можна їсти з будь-яким томатним соусом, як гарнір або як доповнення до салату.

8. Різнокольорові овочі. Помідори, брокколі, баклажани, гарбуз, морква, шпинат, болгарський перець, кукурудза — овочі яскравих насичених кольорів містять велику кількість антиоксидантів, які поновлюють пошкоджені клітини. Давайте дітям нарізані свіжі овочі або робіть соуси до макаронів з великою кількістю овочевих інгредієнтів.

9. Молоко і йогурт. Молочні продукти багаті протеїном і вітамінами групи Б — важливий компонент росту мозкової тканини, утворення нейротрансмітерів і ензимів. Купуйте дітям несолодкий йогурт, нежирну сметану, молоко, ряжанку та кефір для повноцінного сніданку перед школою.

10. Нежирна яловичина. Нежирне м‘ясо — джерело заліза та цинку, що сприяють поліпшенню когнітивної функції мозку. Вживання нежирного м’яса разом з їжею, багатою вітаміном С (помідори, болгарський перець, апельсини, полуниця) допомагають організму краще засвоювати залізо.

 

Матеріал з сайту http://vkurse.ua

 

 


Ідеальний сніданок для дітей

Наприклад, вчені вирахували, що жінки, яким за 40, можуть продовжити життя мінімум на 10 років, відмовившись від шкідливих звичок і почавши повноцінно снідати вранці. А інші дослідження показали, що, снідаючи, жінка підвищує свій шанс стати мамою хлопчика, а, відмовившись від сніданку, швидше за все, буде матір'ю дівчинки. Дієтологи й імунологи часто повторюють рекламну фразу про те, що сніданок забезпечує енергією на весь день. Народна мудрість закликає ні з ким не ділитися сніданком. Але цікаво: так само, як для дорослих, корисний сніданок для дітей. Що таке корисний дитячий сніданок?

 

Корисний сніданок

Діти, що снідають, як запевняють педіатри, фізично активніші, рідше хворіють завдяки міцному імунітету, і в цілому вони відчувають себе набагато краще від дітей, які не снідають. Проблема зайвої ваги, для тих, хто снідає, не актуальна. Ця корисна звичка дозволяє їм дотримуватися народної мудрості: сніданок потрібно з'їсти самому, обідом поділитися з другом, а вечерю віддати ворогу. Іншими словами, той, хто снідає, отримує страховку від постійних перекусів, не переїдає протягом дня і не наїдається перед сном.

 

Швидкий сніданок

Сніданок нашвидкуруч кукурудзяними пластівцями, мюслями корисний тільки в тому випадку, коли головним з ранку на кухні є тато, який не вміє готувати. Тоді, звичайно, такий сніданок кращий, ніж бутерброди з ковбасою. У всіх інших випадках від кукурудзяних пластівців і мюслів краще відмовитися. По-перше, через цукрову пудру, шоколадну глазур і велику кількість цукру кукурудзяні пластівці і мюслі призводять до карієсу й зайвої ваги. По-друге, різноманітні барвники в таких продуктах можуть спровокувати алергічну реакцію. По-третє, ситість від такого сніданку пройде швидко, а користі для організму, що росте, не буде, бо він потребує вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.
Звичайно, зрідка сніданок може бути солодким. Але не раніше , ніж дитина стане школярем. Так рекомендує інститут харчування РАМН. А годувати кукурудзяними пластівцями дитину, що молодша трьох років, може бути взагалі небезпечно.

 

Ідеальний сніданок

Щоб сніданок був для дитини максимально корисним, в ньому всього поживного повинно бути потроху. А саме:
- білкова їжа (сир, кефір, йогурт, молоко, м'ясо);
- продукти, багаті на вуглеводи (каші, вівсянка, цільнозерновий хліб);
- вітаміни й клітковина (свіжі овочі, фрукти або свіжовичавлений сік).
А ось солодких, солоних і щедро приправлених спеціями страв у дитячому сніданку бути не повинно, ідеальним вони сніданок не зроблять, корисним теж.


Описание: C:Documents and SettingsAdminРабочий столНа сайт91602.png

        Протягом віків людина старалась харчуватися так, щоб отримати з їжею все, що потрібно організму. 

Базуючись на відомих принципах вчення Гіппократа—творця класичної медицини, притримуючись його девізу «менше принесе більше», респектуємо харчування в двох аспектах: постійна фруктова добавка (сира, напівсира) або на заміну — зеленолисткові салати (польові, лісові, городні). Основний прийом білків та вуглеводів забезпечується вживанням рослин у вигляді салатів та овочів у сирій формі. Якщо людина потребує тваринних білків, то збільшуємо сиру та напівсиру частину їжі і пам'ятаємо про необхідність споживання фруктової добавки. При спокійному та акуратному споживанні їжі ми могли б обмежитися одним прийомом на день. Чиста вода, чисте повітря та регулярні прогулянки серед екологічно чистої природи (в лісах, парках, городах та фруктових садах) мають велику лікувальну та насичувальну здатність.    

Рафіноване харчування зменшує фізіологічну роль перш за все органів травлення. Появилась їжа космонавтів, яка міститься в тюбиках. Але, як показав досвід, таке харчування не задовольняє фізіологічну потребу організму космонавтів. Тому в останній час і космонавти користуються звичайною їжею.

Описание: C:Documents and SettingsAdminРабочий столНа сайт91602.pngЗавдяки академіку О.М. Уголєву було відкрите мембранне (пристінкове) травлення. Доведено, що існує не лише порожнинне та клітинне, а й третій тип травлення — пристінкове, якому належить по своїй функції 75-80% всього травлення. З'ясовано значення гормональної системи кишечника. Доведена роль в ендоекології для процесів травлення тих мікробів, які постійно живуть в кишечнику людини.

Культура людини визначається культурою харчування, як вона забезпечує обмін речовин. Мова йде про так званий основний обмін речовин, для якого організм повинен затратити не менше 1500 кілока­лорій.

Медики, дослідники та прихильники вчення Гіппократа слушно стверджують, що існуючі таблиці калорійності їжі не відповідають дійсності, а тому можуть використовуватись лише для наближеної орієнтації в потребах організму чи релятивного порівняння. Послідовники гіппократичних принципів харчування на великій кількості спостережень встановили, що споживання сирої їжі з дотриманням життєвої та харчової культури задовольняє всі життєво необхідні потреби організму і сприяє здоровому довголіттю людини. Ми вважаємо недоцільною орієнтацію на різні табличні дані щодо вмісту тих чи інших складових в їжі та її калорійність, оскільки організм має сам вирішувати, скільки і що йому споживати. При цьому пам'ятаймо про неперевершену лікувальну дію Сонця, Повітря, Води, Тепла і Рослин!

Окремим людям, які згодні зі сподвижниками Гіппократа і не дотримуються табличних показників калорійності їжі, але не довіряють власному інстинкту, ми рекомендуємо щоденно споживати 1,5 кг сирих чи напівсирих фруктів і овочів. Цього достатньо для цілодобових потреб організму людини навіть при помірному варінні їжі.

Незважаючи на те, що сучасна людина в порівнянні з нашими предками менше їсть, вона все-таки схильна до ожиріння. На жаль, це стосується не тільки дорослих, але і дітей. Надзвичайно люблять вони поїсти, особливо солодке, що дуже згубне для здоров'я, бо сприяє порушенню обміну речовин і веде до появи різних захворювань.

Оскільки ми не живемо тільки, щоб їсти, а їмо, щоб жити (Сократ), то багаторазове щоденне харчування перевантажує наш організм, особливо органи травлення. Харчування має бути індивідуалізованим.

Описание: C:Documents and SettingsAdminРабочий столНа сайт91602.pngНаші чисельні клінічні спостереження довели, що пропуск сніданку надзвичайно корисний для організму. Підтвердженням цьому є проведене нами дослідження стану здоров'я школярів, які зреклися сніданку, їх активність в школі збільшилася. Це підтверджується і в дослідженнях та рекомендаціях доктора Даймонда. Він виділяє три біофізіологічні періоди. Час основного прийому їжі з 12 години дня до 20 години вечора. З 20 години вечора до 4 години ранку організм здійснює сортування спожитої їжі. З 4 години ранку до 12 години дня — виділення отруйних речовин. Тому сніданок цивілізованої людини припадає на період великого перевантаження організму. Наша порада — зранку пити чисту дистильовану чи кип'ячену воду або вдихати її пари. Якщо ми відчуваємо голод та нестачу впорядкованості, то потрібно споживати свіжі, стиглі фрукти або свіжі сирі фруктові та овочеві соки. Один-два спокійні харчові прийоми цілком достатні для нормального функціонування організму. При цьому перевага надається роздільному харчуванню, а не хаотичним прийомам їжі. Щоденно бажано випивати 8 склянок води, бо вода, незалежно від соків чи супів, необхідна для виконання біофізіологічних функцій. Слід пам'ятати, що всі напої (кава, чай тощо) спричиняють дегідрацію (обезводнення) організму.

Слід також пам'ятати, що кожна варена страва є не тільки менш корисною, але й тяжкостравною, а переварені продукти можуть бути навіть шкідливими. Тому варіння потрібно обмежувати до мінімуму, бо багато страв можна споживати у формі витяжки в теплій чи гарячій воді.

Обмежувати або зовсім виключати вживання кухонної соліцукруденатурованих додатків(солодкі печива з білого борошна). Необхідно замінювати їх повновартісними, повнозернистими. Зерно вживати тільки в кільченому стані та в обмеженій кількості, як додаток до різного роду салатів. У харчовому раціоні овочі відіграють другорядну роль, бо достатньо важкостравні в порівнянні з фруктами. Процес перетравлювання овочів триває 3-4 години, а утворена енергія становить тільки 60% енергії, одержаної при споживанні фруктів (100%).

Описание: C:Documents and SettingsAdminРабочий столНа сайт91602.png* Коли самому змолоти будь-яке зерно, то потрібно його негайно споживати (замісити та пекти), бо доступ повітря та світла через оксидацію знищує більшість життєвих та ферментативних складових. До печива не обов'язково додавати яйця, бо яйця толерантні тільки твердо зварені. В м'якому стані вони можуть бути несприятливими, оскільки містять багато клейковини і шкідливого концентрованого тваринного білка.

* Кожну порцію їжі потрібно старанно пережовувати. Це не тільки заспокоює, але й посилює кровообіг, полегшує травлення, сприяє повнішому використанню життєдайних речовин, особливо, коли споживати вуглеводи, оскільки травлення вуглеводів починається в ротовій порожнині. Не переїдайтеся. Ми могли б задовольнитися третиною харчового прийому, коли б він був у сирому або напівсирому стані.

Описание: C:Documents and SettingsAdminРабочий столНа сайт91602.png* Корисніше споживати цілі фрукти чи овочі, а коли з'являється відчуття спраги, пити дистильовану чи кип'ячену воду або соки з овочів чи фруктів. Ми повинні пам'ятати, що надмірний прийом дистильованої води є корисним, необхідним та дуже важливим для фізіологічних функцій. Мінеральна чи джерельна вода в великій кількості завдяки вмісту неорганічних солей для людського організму може бути шкідливою. Недостатність води в організмі не може компенсуватися лише споживанням фруктів чи овочів або питтям з них соків, потрібно пити також кип'ячену воду. Відомі в літературі поради про те, що ми повинні щоденно, залежно від маси тіла, пити 1-3 л води, нічим не оправдані. Ми повинні пити тільки тоді, коли відчуваємо спрагу. Ви­няток становить тільки буряковий квас — його можна пити і без відчуття спраги. Найкорисніший борщ з овочевими приправами, приготований підігріванням, а не варінням. Варити борщ рекомендується недовго і на помірному вогні при температурі нижчій 40°С. Не менш корис­ним є салат з сирих (або в разі необхідності недовго та помірно варених при температурі, яка не перевищує 40°С) буряків з хріном.

Радіо онлайн

Sinoptik

Вхід на сайт

Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Пошук

Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Copyright MyCorp © 2016Конструктор сайтів - uCoz